2022-08-30 Klára Mercz

Kirándulás a komáromi Csillagerődbe – beszámoló

Európai színvonalú tárlatot, világhírű szobormásolatok nívós kiállítását láthattuk augusztus 27-én a komáromi Csillagerődben az egyesület kirándulásán. A tárlatlátogatás után többen mondták, „ezt nem gondoltam volna!!!”

A Szépművészeti Múzeum több mint ezer darab, az antikvitástól a reneszánszig terjedő időszak jelentős szobrainak másolatával rendelkezett, melyek régóta csak hányódtak, a Román Csarnok felújításakor pedig nem volt hova tenni őket. A Csillagerőd 2015-ben megkezdett restaurálása lehetővé tette, hogy több száz kiemelkedő szobormásolat felújítására és kiállítására itt kerüljön sor.

A tárlaton mintegy háromszáz másolatot láthattunk, az archaikus görög művészettől a 16. századig. Olyan kiemelkedő művek másolataival találkozhattunk itt, mint például a híres ókori szobrok, A borjúvivő öntvénye, Praxitelész klasszikus kori műve, a Hermész és a gyermek Dionüszosz. Elgondolkodtató, hogy nem kell elutaznunk több ezer kilométerre, hogy láthassuk a  Milói Vénuszt vagy a közismert római Laokoón-csoportot, a reneszánsz szobrászatot, Michelangelo alkotásait, mert a másolatok itt vannak és az eredetivel azonos élményt adják.

Az erőd csarnokában soha nem látott monumentális reneszánsz másolatokat láttunk, köztük Donatello Gattamelata és Andrea del Verrocchio Bartolomeo Colleoni lovas szobrainak öntvényeit.

Az épület teraszára kilépve a gyönyörűen felújított Csillagerőd épületek és szép panoráma tárult elénk. A tárlatvezetőtől sok információt kaptunk a tizenhatodik században épült erőd hajdani funkciójáról, a történetéről, a csillag alakú építkezésről.

A két óra, amit itt töltöttünk, csak ízelítő volt, többen megfogadtuk, hogy visszajövünk még Komáromba!

Az ebéd – mindenki megelégedésére – a Rüdiger tó partján lévő csárdában volt.

Budapest, 2022. 08. 30.

Dénes Mara