2023-06-07 Klára Mercz

Beszámoló a Kisoroszi Szigetcsúcs kirándulásról

Remekül éreztük magunkat június 3-án, az MCE kiránduláson. Huszonegyen indultunk útnak Tahitótfaluból és közelítettük meg kocsival a Kisoroszi szigetcsúcs bejáratát. Elsétáltunk a sziget végéig és vissza, majd együtt ebédeltünk egy közeli fogadóban.

A Szentendrei-sziget északi részén fekszik a Kisoroszi Szigetcsúcs, amely a Dunakanyar egyik legcsodálatosabb helyszíne. A Kisoroszi Szigetcsúcs csapatépítő programok, kenutúrák, kerékpáros kirándulások, lovaskocsizások, főzőcskézések, szabadidős sportok, illetve baráti és családi programok kedvelt helye.

Azt, aki a sziget legszélén áll olyan érzése tölti el, mintha semmi más nem lenne a világon, csak a végtelen Duna. Kisoroszi már a rómaiak által is lakott terület volt. Határában a Hosszúréti dűlőnél őrtornyot építettek az egyre sűrűsödő barbár támadások miatt. A település a Rosd nemzetség ősi birtoka volt, az első írásos emlék 1394-ből származik, ekkor Orosz volt a neve. A hagyomány szerint Kálmán király uralkodásának idején Oroszországból beköltözött emberek szállották meg ezt a helyet, akikről a helység a nevét kapta.

A lenyűgöző természeti adottság sok művészt ihletett meg. Itt alkotott többek között Ujváry Ignác, Korga György és Sváby Lajos festőművészek, de például Mészöly Miklós, Polcz Alaine, Fekete István vagy Nádas Péter is.

A Szigetcsúcs bejártától gyalogosan tettük meg az utat a sziget végéig és vissza. Az érintetlen természetben sétálva bukkantunk rá a Visegrádi vár, a Duna-kanyar és a Börzsöny által kínált lenyűgöző panorámára.

A séta után a Rácz vendéglőben ebédeltünk, jókedvűen beszélgetve több órán keresztül.

Aki nem jött el, sajnálhatja!!

2023. június

Dénes Mara