2018-04-05 Klára Mercz

Nemcsak az Unicum a Zwack, hanem a Zwack az unikum

avagy céglátogatás a Zwack Unicum Nyrt. soroksári gyárában

Az MCE újabb sikeres céglátogatást szervezett, ezúttal a Zwack Unicum Nyrt. controlling rendszerét ismerhették meg egyesületünk tagjai.

A társaság controlling vezetője, Guttengéber György és csapata avatta be a résztvevőket a Zwack gyár controlling rendszerének felépítésébe funkcionális területenként, különös tekintettel a termelés, logisztika, készletgazdálkodás, marketing, működési költségek, export és belkereskedelmi tevékenység elemzésére.

A kb. 1,5 órás prezentáció után a hallgatóságnak lehetősége nyílt kérdéseket intézni az előadókhoz. Mivel a jelenlevők között többen is hasonló iparágban tevékenykednek, nagyon érdekes beszélgetés alakult ki a marketing tevékenység eredményeinek méréséről és értékeléséről, illetve a fedezetszámítással kapcsolatos módszerekről és azok buktatóikról.

Az controlling rendszer ismertetése után megtekintettünk egy rövid dokumentumfilmet a Zwack család és a gyár századokon átívelő kalandos történetéről. Ízelítőt kaptunk arról a példamutató gondolkodásmódról és értékrendről, ami lehetővé tette, hogy a családi vállalkozás generációról generációra adja át a felelősségvállalást, a kitartást, a lelkesedést  …  és persze a titkos receptet.

A látogatás következő részében meglátogattuk a bódítóan fűszeres illatú gyárat. Valószínűleg az illat inspirálta a kollégákat, hogy megpróbálkozzanak az Unicum titkos receptjének „kiszagolásával”. A próbálkozás teljes kudarcba fulladt, ennek ellenére rendkívül szórakoztatónak bizonyult.

Maga a gyárépület gyönyörű patinája a boldog békeidők hangulatát idézi és meglepő módon a legnagyobb része a föld alatt rejtőzik. Több mint 2000 m2-nyi pince húzódik az épületegyüttes alatt. Különleges élmény volt látni a valószínűtlenül nagyméretű hordók hosszú sorát és a még mindig tökéletes állapotban levő korabeli eszközöket.

A gyárlátogatásra a koronát a termékkóstoló tette fel. A hagyományos Unicumot még az utolsó szűrés előtt kóstolhattuk meg. Ebben a fázisban már nincsenek az italban apró szemcsék, viszont a jól ismert és szeretett íz sokkal zamatosabban, illatosabban árad szét a száj-, és orrüregben. Nem véletlenül rajongtak uralkodók az Unicumért…. valóban fenséges.  A gyár másik siker termékét az Unicum Szilvát is megízleltük. Különleges aromáját és édességét szilvaágyon történő érleléssel érik el.

A soroksári úti épületben múzeum fogadja a látogatót, ahol a Zwack család és az Unicum múltjával összeforrt kiállítási tárgyak tekinthetők meg.  Egy rövid időutazás letűnt korok kissé már megfakult, de a jelent és a jövőt még mindig meghatározó emlékei közé.

A múzeum, a dokumentumfilm és a controlling rendszer is azt közvetítik, hogy a Zwack gyárnak a kiváló termékek mellett még számos tanulságos üzenete van a jelenkor embere számára.

A látogatás óriási élmény volt!

Köszönjük a Zwack munkatársainak a vendéglátást!

A beszámolót készítette: Tolnai Mónika, az MCE ügyvezetés tagja