2021-06-29 Klára Mercz

A Tatai Fényes Tanösvény vadregényes lápvidékétől a Bokodi úszófaluig (beszámoló)

Június 26-án, szombaton az Egyesület 16 fős csapata egy kellemes napot töltött együtt Tatán és környékén. Jól esett, hogy a sok on-line szakmai program után végre személyesen is találkozhattunk egy kötetlen program keretében.

Elsőként a Fényes Tanösvényen sétáltunk végig, amely Magyarország egyik természeti csodájával ismertett meg bennünket. Egyedülálló látványt nyújtottak a láperdő faóriásai, a közöttük a mélyből feltörő víz, a cölöpökön álló sétány alatt a földből felbuggyanó karsztforrások. A soha be nem fagyó viz miatt az őshonos növényeknek és állatoknak számtalan fajtája él itt, amelyek közül megszámlálhatatlanul sok különleges növényt, virágot, de békákat, világítóan kék szitakötőket, trillázó madarakat is láthattunk. Kipróbáltuk a lengőhidat, felmentünk a kilátóba, messziről megnéztük a forrásokra épülő strandfürdőt.

A páratlan élménnyel feltöltődve mentünk ebédelni a tatai tó partján a régi malmokból átalakított Malom és Kacsa impozáns, most megnyílt épületébe.

Ebéd után az Öreg tó partján sétálgatva gyönyörködtünk az elénk táruló látványban. A tavat, amely Tata közepén helyezkedik el, háromnegyed részben körülöleli a város, a többi részen erdő található. A tó partján a régi malmok, a vízen a vitorlások, a tó bármely részéről a Tatai Vár impozáns látványt nyújtott számunkra. Körbenéztük a várat, melyet Luxemburgi Zsigmond kirány építtetett és amely Mátyás királynak is kedvenc tartózkodási helye volt. A várban ma a Kuny Domokos múzeum kap helyet. A múzeumban 1997-ben nyílt meg a római Pannónia provincia, Brigetio településéről származó, freskókkal gazdagon díszített belső tér, mely Európaszerte egyedülálló kincsnek számít. A szülőfalumban, Szőnyben 1961-ben találták meg a pompeji stílusú falképek jelenetes mezőit, amelyek a görög mitológia témáit dolgozzák fel.

A város legjobb fagyiját az Eszterházy kastély mellett kóstoltuk meg.

A társaság lelkesebb tagjai késő délután még elmentek a Tatától 25 kilométerre lévő Bokodi tóhoz, amelynek partján az utóbbi évtizedekben építették ki az un. „úszófalut”. A Vértesi Erőmű mesterséges hűtőtavának partját szinte teljesene elfoglalják a cölöpökre épült horgászházikók, amelyhez hosszú fapallókból álló stég vezet. Néhány házba be is lehet menni.

Bízom benne, hogy a kirándulás olyan élményt jelentett, amelyre a későbbiek során is szívesen emlékeznek a résztvevők.

Budapest, 2021. 06. 27.

A beszámolót készítette Dénes Mara